Mieszalniki do proszków – produktów sypkich
Mieszalnik do proszków jest stosowany przede wszystkim w przemyśle budowlanym, spożywczym, farmaceutycznym czy chemicznym oraz pokrewnych. Każdy mieszalnik, jeśli będzie ogrzewany, może też być suszarnią (także w wersji próżniowej).
Wśród tego rodzaju mieszalników nich wyróżniamy:
- mieszalnik lemieszowy
- poziomy wstęgowy i pionowy wstęgowy
- łopatkowy
- stożkowy
- intensywny granulator
- poziomy łopatkowy i pionowy łopatkowy
- dwustożkowy
- 3D
- typu V
- bębnowy (beczko-mieszalnik).
Mieszalniki te różnią się m.in. konstrukcją budowy, skutecznością mieszania, czasem mieszania oraz tym ile pozostałości produktu zostaje w mieszalniku po wymieszaniu. Stosuje się je przede wszystkim w przemyśle budowlanym, spożywczym, farmaceutycznym czy chemicznym oraz pokrewnych. Każdy mieszalnik, jeśli wyposażymy go w płaszcz grzewczy, może też być suszarnią (także w wersji próżniowej).
Każde z tych urządzeń charakteryzuje się innym sposobem działania, ale ich wspólnym celem jest uzyskanie jednorodnej mieszaniny proszków o określonych właściwościach.
Wyświetlanie 1–12 z 17 wyników