liofilizator i suszarnia próżniowa 2in1
Liofilizacja
Liofilizacja znana jest również jako liofilizacja lub kriodesykacja. Jest to proces odwadniania w niskiej temperaturze, który polega:
- na zamrożeniu produktu,
- obniżeniu ciśnienia,
- a następnie usunięciu lodu poprzez sublimację.
Kontrastuje to z odwadnianiem większością konwencjonalnych metod, które polegają na odparowaniu wody za pomocą ciepła.
Proces ten pozwala uzyskać w liofilizatorze produkt wysokiej jakości ze względu na niską temperaturę stosowaną podczas przetwarzania. Oryginalny kształt produktu zostaje zachowany, a jakość nawodnionego produktu jest doskonała. Podstawowe zastosowania liofilizacji obejmują zastosowania:
- biologiczne (np. bakterie i drożdże),
- biomedyczne (np. przeszczepy chirurgiczne)
- przetwarzanie żywności (np. kawa) i konserwowanie.
Liofilizator i suszarnia próżniowa 2w1
dwa procesy – jedna maszyna
Wyświetlanie jednego wyniku