Dane techniczne
Stacja wyparna produkcji Wiegand
Parametry techniczne stacji:
Pięciostopniowa stacja wyparna z odzyskiem aromatu i chłodnicą rozprężną.
Wydajność odparowania: 8000 kg/h.
Zasilanie sokiem: 9290 kg/h.
Zawartość suchej masy w soku 10%.
Temperatura wyjściowa soku: 15-20 st. C.
Końcowy produkt koncentratu:
Ilość: 1290 kg/h
Zawartość suchej masy: 72%
Temperatura: 20 st. C
Koncentrat aromatów:
Ilość: ok. 60-45 kg/h
Stężenie: 1:150, 1:200
Temperatura końcowa: 5-10 st. C
Zapotrzebowanie mocy: ok. 80 kW
Zakres modernizacji wykonanej w 2007 roku:
Zamontowanie nowych komponentów:
– 3 sztuki wymienników płytowych
– agregat chłodniczy
– pompa wirowa wody 7,5 kW
– zbiornik na glikol o pojemności 200 L
– zbiornik na wodę uszczelniającą pompy o pojemności 200 L
– komplet przyrządów pomiarowych (manometry, termometry, przekaźniki ciśnienia, temperatury, inicjatory do zaworów, przekaźniki poziomu, zawór pneumatyczny parowy, zawór pneumatyczny z przekaźnikiem I/P, zawór bezpieczeństwa
– szafa sterownicza ze stali konstrukcyjnej St 37, z cokołem ze stali chromoniklowej 1.4301
– komputer, monitor, UPS
– program do sterowania i wizualizacji procesu
– przepływomierze – 2 szt.
– przepływomierz masowy – 1 szt.
– konstrukcja nośna pod stację wyparną
– konstrukcja nośna pod stację aromatu
– konstrukcja nośna dla kondensatora
– orurowanie kompletnej stacji wyparnej (rurarze, armatura i okablowanie w obszarze planowania)