Technical description
Stacja wyparna 6-stopniowa z opadającym filmem soku z odprowadzeniem do depektynizacji oraz stacją aromatu.
Producent B&P Engineering Sp. z o.o.
Rok produkcji 2006.
6-stopniowa stacja wyparna z opadającym filmem soku do przerobu soku jabłkowego z odprowadzeniem do depektynizacji oraz stacją aromatu.
Wydajność stacji wyparnej została zwiększona poprzez jej zmodernizowanie przez B&P Engineering w 2013 roku.
Mętny sok uzyskany w procesie tłoczenia prowadzony jest z pras na stację wyparną, gdzie poddawany jest wstępnemu zagęszczeniu i dearomatyzacji. Uzyskany w wyniku tych procesów koncentrat pośredni opuszcza stację wyparną, aby mógł zostać poddany enzymacji oraz filtracji. Klarowny koncentrat pośredni prowadzony jest z powrotem do stacji wyparnej, gdzie odbywa się jego końcowe zagęszczanie do wybranego stopnia koncentracji. Otrzymany koncentrat należy schłodzić.
Parametry:
– Przepływ na pasteryzacji 26000 1/h,
– Przepływ na zagęszczaniu 17000 1/h.
– Próżnia 160 mBar.
Wykorzystanie miejsca
Wymagana powierzchnia podstawy ok. 3,5 x 14,5 m.
Materiały i jakość powierzchni
Wszelkie powierzchnie mające bezpośredni kontakt z produktem, oparami lub kondensatem są wykonane ze stali chromoniklowej w gatunku 1.4301 lub 1.4541 (stal CrNi V2A. Górny pomost wykonany jest ze stali, powierzchnia jest ocynkowana.
Spoiny z płaskim licem mające bezpośredni kontakt z produktem są o ile są one dostępne szlifowane papierem listkowym o granulacji 120, spoiny pachwinowe oraz spoiny widoczne od zewnątrz są oczyszczane i wytrawiane.
Opis najważniejszych części urządzenia
Aparaty grzejne / wyparne
Są to aparaty grzejne z opadającą warstewką soku, z przyspawanymi wzdłużnie rurami. Spoiny są wygładzone. Dolna część aparatów grzejnych dostępna jest przez otwór wlewowy. W skład wyposażenia wchodzą wszystkie niezbędne króćce i wzierniki po stronie produktu i oparów. Konstrukcja wsporcza: korpus aparatu grzejnego umieszczony jest w stalowej ramie i przyspawany.
Separatory / Oddzielacze
Styczne oddzielacze o konwencjonalnej budowie.
Pomost kontrolny
Ocynkowany pomost, umieszczony na aparatach grzejnych. Dostęp do pomostu za pomocą drabiny (od dachu budynku), dostarczonej przez dostawcę. Dostęp do dachu jest wymagany jako istniejący.
Zbiornik buforowy
Wbudowany w dwa aparaty grzejne – z jednym pływakiem dla produktu i jednym przełącznikiem do regulacji poziomu wody.
Kondensator
Wykonany jako aparat przepływowy; z króćcem dla wody chłodzącej i kondensatu oraz odpowietrzeniem.
Podgrzewacz spiralny
Służy do podgrzania produktu do temperatury wrzenia przy wykorzystaniu oparów. Podgrzewacz zintegrowany jest bezpośrednio z aparatami grzejnymi. Ciśnienie próbne: 25 bar.
Płytowy wymiennik ciepła
Służy do:
– wykorzystania ciepła kondensatu,
– wymiany ciepła przy odprowadzaniu do depektynizacji,
– schładzania koncentratu,
– pozyskiwania aromatu itd.
Płyty 1.4301 lub lepsze, stalowe ramy polakierowane.
Pompy produktu i kondensatu
Pompy wirnikowe z uszczelnieniem wału pierścieniem ślizgowym i garniturem wody zamykającej, silnik kołnierzowy.
Vacuum pumps
Jednostopniowe pompy próżniowe z pierścieniem wodnym, wykonane ze stali
Agregat chłodniczy
Kompresor chłodzony wodą do schładzania wody glikolowej (z parametrami pozyskiwania aromatu i schładzania koncentratu). Napęd: silnik elektryczny
Części składowe linii
Zakres zestawu obejmuje wszystkie części wchodzące w zakres urządzenia, jakie są niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania:
6 Aparaty grzejne
6 Separatory / oddzielacze
2 Zbiorniki buforowe
1 Kondensator powierzchniowy
4 Podgrzewacze spiralne
1 Kolumna aromatu / Kolumna z półkami dzwonowymi
1 Pralnia aromatu
8 Płytowe wymienniki ciepła wzgl. działy
10 Pompy produktu
1 Monopompa
2 Pompy aromatu
2 Pompy kondensatu
2 Pompy próżniowe
1 Pompa wody chłodzącej
1 Pompa glikolu
1 Zbiornik glikolu
1 Wieża chłodnicza
1 Agregat chłodniczy
1 Komplet rur i armatury VA i GG
1 Komplet rur prowadzących opary
1 Komplet drobnych części (kołnierze, zaciski rur, materiał do zamocowywania)
1 Komplet klap pneumatycznych, każda z czujnikiem krańcowym
Sterowanie stacją wyposażone jest w rejestrowanie najważniejszych parametrów roboczych, a w szczególności:
– ilości doprowadzanego soku
– temperatury wrzenia
– gęstości koncentratu
– próżni / podciśnienia
– temperatury koncentratu
Wizualizacja stanu pracy urządzenia oraz jego obsługa następują za pomocą komputera z monitorem LCD. Oprogramowanie zainstalowane w komputerze PC umożliwia zarówno sterowanie automatyczne, jak i sterowanie ręczne urządzenia.
Zakres wyposażenia w odniesieniu do techniki pomiarowej i regulacyjnej
wszystkie niezbędne urządzenia do rejestracji wyników pomiaru oraz przekształtniki sygnału, wyposażenie klap przełączających produkt i kondensat z napędami pneumatycznymi i czujnikiem zbliżeniowym, wszystkie niezbędne nastawniki, przetwornice częstotliwości; przy zaworach regulacyjnych włącznie z regulatorami położenia w celu poprawy jakości regulacji, ochrona silnika (od 7,5 kW rozruch gwiazda-trójkąt), zawory pilotujące, układ sterowania Siemens S7 (z regulatorami Software-PID), szafa sterownicza (blacha stalowa z cokołem VA) do rejestracji sterowania, styczniki, zawory magnetyczne, przetworniki, przetwornice częstotliwości itd.; rodzaj ochrony IP24.