Przeszłość/Teraźniejszość/Przyszłość
Mielenie na przestrzeni lat
W przeszłości prostą i ekonomiczną metodą było mielenie ziarna z użyciem dwóch szorstkich kamieni, z których jeden był obsługiwana ręcznie przy użyciu siły hydraulicznej, zwierzęcej lub elektrycznej. Ta metoda skutkowała produkcji mąki, która była skawalona i nieco gruba. Przesiewanie usuwa część otrębów, ale mąka jest nadal „mieszana”, to znaczy nadal zawiera pewną ilość otrębów, które są zbyt drobno zmielone, aby można je było usunąć.
Dzień dzisiejszy
W 1830 r. Inżynier z Zurychu o imieniu Müller (w języku polskim imię to tłumaczy się jako „Młynarz), który wpadł na pomysł zastąpienia kamieni młyńskich metalowymi rolkami w trakcie dyskusji ze swoim dentystą, Młyn walcowy (mlewnik walcowy) delikatnie i sekwencyjnie miażdży ziarno, podczas gdy między każdym podaniem przesiewa się w nowej parze walców, i tym samym otrzymuje się bardzo ładną i gładką mąkę. W rzeczywistości istnieje od 6 do 18 par walców, niektóre są karbowane, zaś pozostałe gładkie, z wieloma sitami i systemami przenoszenia pneumatycznego lub kubełkowego. Jest to bardzo skomplikowane, a metoda ta, poprzez zautomatyzowanie i jej ciągłą ewolucję, nie jest najlepszym przykładem racjonalnego rozwiązania. Ponadto straty surowców są znaczące, a proces ten, ze względu na swoją złożoność, wymaga wysoce wykwalifikowanych pracowników do obsługi i konserwacji.
Jego słabym punktem jest utrata właściwości sensorycznych materiałów z powodu wielu podań w przenośnikach, sitach i instalacjach, które prawie nigdy nie są czyszczone, co powoduje zanieczyszczenie materiału.
W przyszłości
Większość młynów zbożowych będzie kontynuować tę technologię mielenia za pomocą walców obrotowych, pomimo że inne nowe technologie są już dostępne i przebijają się. W rzeczywistości patent złożony w 1894 r. i nigdy nie zastosowany, został zaktualizowany w Orbe w 1997 r. Proces ten został opisany w książce organizacji Ader „Energy in the Future”.
Mielenie, zwane „mąką F10”, pokazuje, że mąka wysokiej jakości przy największej wydajności może być wytwarzana przy 10 – krotnym zmniejszeniu zużycia energii.
W Muzeum pszenicy i chleba w Echallens ta mąka F10 została przetestowana na około trzydziestu rodzajów chlebów i ciastek. Użytkownicy tej mąki opisali ten rodzaj mąki jako doskonały i łatwiejszy w obróbce niż tradycyjna mąka.
Zasada mielenia F10
Szczególną cechą tego młyna jest jego prostota. Wystarczy tylko jednokrotne zmielenie przy użyciu młyna o dużej prędkości obrotowej, około 10 000 obr./min, a następnie pojedyncze przesiewacze w celu uzyskania wysokiej jakości mąki, z doskonałymi parametrami, bardzo czystymi otrębami i bez smaku przemysłowego. Ten młyn o nazwie „Multi-Pin” był używany od długiego czasu do szerokiej gamy mielenia, szczególnie w celu uzyskania bardzo drobnych proszków, takich jak pudru z cukru i szerokiej gamy produktów chemicznych, spożywczych i farmaceutycznych. Składa się on z kilku rzędów palców (kołków) statora i drugiej ruchomej tarczy (tzw. wirnika) obracającej się z dużą prędkością. Ziarno pszenicy przechodzi do komory mielenia, nie jest miażdżone, jest ubijane podczas przechodzenia przez różne rzędy palców (kołków). Prędkość przesyłowa wynosi około 130 metrów na sekundę.
Istotą tego procesu jest drobne mielenie jądra pszennego, bez łamania otrębów. Otręby mają charakterystyczne właściwości, a mianowicie, jeśli są bardzo wilgotne to stają się bardzo miękkie i zachowują się jak guma więc nie pękają podczas przechodzenia między palcami. Należy więc szybko zwilżyć powierzchnię ziarna przez kilka minut przed mieleniem. Wnętrze ziarna nie jest nadmiernie namoczone i pozwala na zmielenie. Dlatego wystarczy tylko jedno przejście przez młyn i jedno przesianie, aby oddzielić otręby. Zmieniając średnicę siatek, można uzyskać różne rodzaje mąki: otręby, na wpół białą, białą. Możliwe jest również wyprodukowanie pełnej mączki, bez przesiewania, co dodatkowo upraszcza proces. Kolejną ciekawostką jest to, że metoda ta umożliwia produkcję bardzo małych partii, od kilku kilogramów na godzinę do kilku ton w razie potrzeby. Jest to możliwe dzięki łatwej możliwości rozbudowy systemu, co nie ma miejsca w tradycyjnym młynie.
Vantaggi:
– Tę samą instalację można użyć do mielenia pszenicy DURUM bez żadnej dodatkowej instalacji.
– Używając tego samego młyna, natężenie przepływu można bez problemu regulować.
– W przypadku dość dużych przepływów wystarczy dostosować młyn wielopalcowy, wybierając maszynę o innej średnicy wirnika. Jest to możliwe, ponieważ proces ten jest skalowalny, co nie ma miejsca w przypadku linii z mlewnikami.
– Gwarantowana eliminacja owadów, które mogą być obecne w pszenicy.
– Brak mechanicznych lub przemysłowych smaków oraz zapachów.
– Bardzo czyste otręby, bez pozostałości jądra.
– Znaczne zmniejszenie zużycia energii – nawet 10-krotnie mniej!
– Łatwość w użyciu i brak wymogu wysoko wyszkolonych pracowników obsługi.
– Mielenie wszystkich rodzajów zbóż.
– Możliwość mielenia małych ilości i dla małych zakładów.
– Szansa dla rolników lub tradycyjnych młynów na dywersyfikację.
– Zawiązanie spółdzielni w celu produkcji maki ułatwia organizację pracy oraz finansowanie linii.
– Instalacja nie zajmuje dużo miejsca.